Световен ден за борба с диабета – 14 ноември

Ежегодно Асоциацията на студентите-медици в България /АСМБ/ привлича вниманието на широката общественост към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване – ДИАБЕТА, чрез организирането на популярни инициативи, лекции и активно участие в кампании като „Заедно срещу диабета”.

Според информация от официалния сайт на Министерство на здравеопазването: „Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет”.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Можем ли и как да живеем пълноценно с диабета, както и основните принципи за профилактични прегледи, лечение и контрол на заболяването са акцентите тази година в организираните от членовете на АСМБ инициативи.

 

Author Info

president

No Comments

Post a Comment