18 май – Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

spidДенят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва традиционно всяка година в третата неделя от месец май. – той е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път се отбелязва през месец май 1983.Тогава в Сан Франциско четирима ХИВ-позитивни мъже организират шествие, с което поставят начало в отбелязването на Деня за съпричастност с цел изразяване на почит към паметта на починалите,  подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и техните семейства, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в посока към  превенция, грижи и лечение .

Тази година този ден е 18 Май  и е начин хората да предприемат публично действие като покажат скръбта за своите близки, починали от СПИН, и поискат да бъдат потвърдени ангажиментите на местно и национално ниво в борбата срещу пандемията. В по-малките населени места денят може да е повод да се повиши чувствителността към този проблем, разбирането, доброволчеството и донорството. В по-големите градове този ден събира на едно място разнообразен спектър от хора, загрижени за проблема СПИН. И в двата случая събитието създава усещане за солидарност и привлича вниманието на медиите.

От АСМБ ще вземем участие в кампания към Министерство на здравеопазването – това е Третият етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, реализирана в партньорство с Регионалните здравни инспекции, училища, общини и неправителствени организации.

От АСМБ-Варна на 18 май от 18:00 часа на пункт Севастопол ще се раздават информационни материали, и ще бъдат попълвани анкети. Кампанията ще продължи със запалването на десетки летящи фенери в нощното небе над варненския плаж, в знак на съпричастност към всички засегнати от вируса и заболяването, както и към техните близки. Всичко това се прави по проект, финансиран от Община Варна, Дирекция „Превенции.

АСМБ-Стара Загора на 18 май ще се присъедини към следните събития:

 -09.30 ч., гр. Стара Загора, терен в парк „Зелен клин” – Засаждане на цветна леха с формата на „червената панделка” и откриване на паметна плоча с надпис: „АНТИСПИН кампания, „Животът е безценен!”, Община Стара Загора, 18.05.2014 г.”

-В 10.30 ч., група от участниците ще отпътува с осигурен от Община Стара Загора транспорт до гр. Раднево, за участие по покана за откриването на паметна плоча с надпис: „АНТИСПИН кампания, „Животът е безценен!”, Община Раднево, 18.05.2014 г.”, на терен в централната градска част. Посещение на участниците на археологически парк „Нов живот за миналото”.

-17.30 ч., гр. Стара Загора, градинка „Пингвините” – Музикална програма с акустични инструменти и специални послания „Вземи си бележка!”, организира клуб „Зараза”, СНЦ „Самаряни”. Разполагане на пандела от червен плат и поставяне на запалени свещи. – Провеждане на доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на желаещите, в мобилен кабинет на Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

От АСМБ-Софийски университет ще се присъединят към Тържествен водосвет за здраве, извършван в столицата на 18 май, а през следващата седмица ще бъде направена информационна кампания с раздаване на предпазни средства, ще надуват хирургически ръкавици с послание „Подай ръка! Бъди съпричастен“

От АСМБ-Плевен следващата седмица ще бъде направена информационна кампания с раздаване на предпазни средства.

Author Info

president

No Comments

Post a Comment