14. Ноември – Световен ден за борба с диабета

Още през 1991 година Световната здравна организация, съвместно с Международната федерация за борба с диабета създават идеята 14. ноември да бъде отбелязван като Световен ден на диабета.
От 2006 година насам официално в 160 страни и сред над едномилионна публика, кампанията бележи голям успех, насочвайки вниманието на хората към рисковете, ранната диагностика, подкрепата и възможностите за пълноценен живот на страдащите от диабет.
Световната статистика сочи, че до 2030 година очакваната честота на случаите с диабет ще се покачи до над 520 милиона души, а повече от 200 милиона души не са диагностицирани до момента.
Въпреки изключително голямата заболеваемост, голяма част от обществото няма достъп до образователни програми, насочени към правилното лечение и навременното диагностициране на заболяването. Доказано е, че в 80% от случаите ефикасната превенция от диабет тип 2 е здравословният начин на живот.
Тази година темата на кампанията е „Семейството и диабета“. Целта е да се оцени влиянието на заболяването върху семейството, както и да се промотира ролята на семейството, относно превенцията, лечението и правилните грижи за диабетно болните.
Както всяка година, АСМБ активно участва в организацията на кампании, по повод 14.ноември.
Скрининг за диабет ще се проведе в:
гр.София – в Bulgaria Mall на 18.11
гр.Пловдив – в с. Калековец на17.11
гр, Стара Загора – Център на 14.11
гр.Варна – в МУ-Варна на 14.11.
гр. Плевен – в „Кауфланд“ на ул.Сан Стефано и „Кауфланд“ на ул.Гренадерска на 14.11
И това не е всичко. В Медицински Университет – София ще се проведе първото „Училище по диабет“ на 17.ноември.
В Медицински Университет – Пловдив на 14. ноември ще се проведе лекция на тема „Инсулинова резистентност и други състояния, водещи до диабет“. Ще се проведе традиционното оформане на син кръг – символа на борбата с диабета, и сградата на университета ще бъде осветена в синьо.
Бъди активен! Стани част от кампанията и ни помогни да достигнем до повече хора! Нека заедно повишим информираността на обществото, относно ранната диагностига, лечението, правилните грижи и начин на живот срещу борбата с диабета!

Author Info

PR

No Comments

Post a Comment