Световния ден за борба с диабета – 14 ноември

Ежегодно Асоциацията на студентите-медици в България /АСМБ/ привлича вниманието на широката общественост към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване – ДИАБЕТА, чрез организирането на популярни инициативи, лекции и активно участие в кампании като „Заедно срещу диабета”.

Според информация от официалния сайт на Министерство на здравеопазването: „Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет”.

Можем ли и как да живеем пълноценно с диабета, както и основните принципи за профилактични прегледи, лечение и контрол на заболяването са акцентите тази година в организираните от членовете на АСМБ инициативи.

Повече информация за събитията в отделните региони на страната :

Варна 
  • 14.11.2014г. от 17.00 часа в спортната зала на МУ, се организира събитие, наречено „Blue Circle Aerobics“ .В рамките на 15 минути ще се проведат леки аеробни упражнения със сини гумени топки, като участниците ще се подредят така, че да се образува кръгът – символ на световния ден. „Blue Circle Aerobics“ще е част от фотосесия, която ще кандидатства да бъде включена в календара със събития на International Diabetes Federation.
  • В същия ден от 18.00 часа във II аудитория на МУ ще се проведе традиционният за кампанията лекционен модул „Act Today, to Change Tomorrow…
 – Пловдив
  • 11.11.2014 – Лекция посветена на ‘’Световният ден на борбата със захарен диабет’’ /защо 14 ноември,история,откриватели на инсулина, същност и видове на диабета / проведена от Проф. д-р Мария Орбецова, дм., Ръководител Секция по Ендокринология , Зам. Декан Учебна дейност, МФ, МУ – Пловдив
  • Обучение на студентите от двете асоциации за работата с глюкомери и правилното изпълнение на процедурата проведено от доцент Вълчева.
  • 14.11.2014 9:00-12:00/ 14:00-18:00 МОЛ-Пловдив Измерване на кръвна захар от студентите, попълване на анкети и раздаване на информационни материали свързани със деня на преминаващите хора.
  • 14.11.2014 – Лайънс клуб – Филипополис, Пловдив Посещение на шивашки цех –Eтере в град Пловдив, където на работниците ще бъде проведена кратка лекция и ще им бъде измерена кръвната захар. Ще има и посещения и в други предприятия в града в следващите седмици.
 – Плевен
  • 13 ноември 2014г. на център Плевен 13:00-17:00 ч. и в Панорама Мол Плевен 12:00-18:00 ч. , ще имат възможността гражданите на Плевен да си измерят безплатно кръвна захар и да се запознаят с начините за превенция на Диабет тип II! В знак на съпричастност студентите от МУ-Плевен ще направят син кръг от хора пред университета си в 11:00 ч.
– София
  • Студентите от МУ-София  на 14-ти ноември от 12:00 до 14:30 часа (на две смени – първа 13:00 -14.15, втора смяна 14:15-15.30 на Бул. „Витоша“ – (началото на пешеходната зона) ще мерят кръвно налягане, кръвна захар и % подкожни мазнини. Ще накарат хората да се откъснат от забързаното ежедневие за минута и да обърнат внимание на здравето си.След кампанията всеки желаещ може да се включи във флашмоб пред Паметника на Съветската армия от 17:30 часа! Бъдете в синьо!
  • Студентите от Софийски Университет на 13.11.2014г. (четвъртък)  организират кампания, промотираща здравословния начин на живот и превенцията на диабета, както и обучение за работа с глюкомер.

Author Info

president

No Comments

Post a Comment