Национален проект „Частица от теб, за някого може да бъде целия свят”

В България хората регистрирани за ин витро и икси процедури са 145 000. Над 250 000 сa с репродуктивeн проблем. За над 40 000 от тях единственият шанс да имат дете е само с помощта на донор. Възрастта на нуждаещите се от донорски яйцеклетки жено падна на 21-22 години. Най-висок процент от нуждаещите се са поради изчерпан яйчников резерв при жените и лениви сперматозоиди при мъжете. Новото в областта е че се увеличава процента на млади хора с репродуктивни проблеми още от раждането си. Донори на репродиктивен материал могат да бъдат жени от 18г. до 34г. възраст с поне едно дете и мъже над 18г. Те даряват свой репродуктивен материал и така помагат на непознати за тях хора да имат деца. 
Кръвта и кръвните продукти са незаменим животоспасяващ медицински атрибут, който до днес няма синтетичен аналог. Без кръводарителите, стотици хора – нуждаещи се от планови операции, жертви на инциденти, родилки, хронично болни – са обречени. 
България е сред страните с най-нисък брой кръводарители на 1000 души население –само 22-ма. За да бъдат удовлетворени нуждите на здравната система, е необходимо това съотношение да бъде най-малко 33/1000. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци. 

За поредна година АСМБългария осъществява традиционен Национален проект за Органодонорството и проблемите в България. Целта е информация и обучение на студентите – медици в страната, информация на населението в България и обсъждане на високо ниво за проблемите в България и Европа с дарителството.

Проектът ще премине в няколко части в 6-те медицински университетски градове в страната. Комитетите, които осъществяват тази година проекта са ‘Човешки права и мир”, Медицинско образование”, „Обществено здраве”.
За студентите медици в цялата страна ще се осъществяват семинари с гост – лектори в областта. Студентите – медици, които се включват в проекта, ще информират населението за органодарителството и чрез анкетен метод ще проучим нагласите в обществото, за да можем да излезем с препоръка по въпроса.

Едно от най – важните събития е организираната кръгла маса в гр. Варна, Младежки дом ул.“Цар Освободител“ 27 Концертна зала от 15.30 часа.

Участници:
1.Женя Ценовска-фондация „Искам бебе“ще разкаже личната со история по пътя към майчинството и нуждата от донорска яйцеклетка.
2. Валентина Иванова от фондация „Майки за донорство“ще говори за донорството на генетичен материал и работата на фондацията
3,Доц.д-р Матей Андонов ръководител на ембриологична лаборатория в СБАГАЛ“ Майчин дом“ Варна
4, Д-р Жанина Йорданова – ръководител на Регионнален център по трансфузионан хематология гр. Варна
5 Пациенти с таласемия майор – рядко заболяване при което е необходимо ежемесечно кръвопреливане
Организатори : АСМБ България, Фондация „Искам бебе“, фондация „Майки за донорство, РЦТХ -Варна, организации на пациенти с редки заболявания


ОЧАКВАМЕ ВИ!

Author Info

Християн Минчев

No Comments

Post a Comment