Стартира национална здравна кампания “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“

На 17 май(сряда) по повод Световния ден за борба с хипертонията Асоциацията на студентите-медици в България(АСМБ),съвместно с Дружество на кардиолозите в България Bulgarian Society of Cardiology в партньорство с Microlife-Bulgaria ще проведат

Националната здравна кампания за превенция на сърдечно-съдови заболявания
“Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“.


Всяка година 17 май протича под различно мото, за да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт.

На 17 май 2017г., от 10 до 16ч., в единадесетте града от страната(София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград.) на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане.


Пунктовете за измерване на кръвното ще са както следва:
София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
Търговище – идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката
Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

Хипертонията е заболяване,свързано с увеличено артериално налягане,което крие риск за възникване на инсулт,инфаркт на миокарда,бъбречна недостатъчност и др. заболявания.Това заболяване е наречено „тихият убиец“,тъй като първоначалните симптоми са леки и често се установява едва в напреднал стадий.
Ние, от Асоциация на студентите-медици в България(АСМБ),  Ви призоваваме да не бъдете жертвата на „тихият убиец“-Na+малете риска от хипертония и приканваме всички граждани да посетят пунктовете, където ще измерваме кръвно налягане.

Световния ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония. В България националната здравна кампания има за цел да повиши информираността на гражданите за причините и рисковете от високо кръвно налягане, да насърчи възрастните сами да контролират заболяването и да го профилактират, като се хранят и живеят здравословно. Желанието на организаторите е да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на сърдечно-съдовите заболявания и по този начин да бъдат спасени човешки животи.

България отбелязва световния ден за борба с хипертония, с огромната подкрепа на Дружеството на Кардиолозите в България, Български Червен Кръст,  Microlife и Boehringer Ingelheim.

Author Info

PR

No Comments

Post a Comment