10588689_10202766665430305_382947890_nОбмени/Exchanges10588689_10202766665430305_382947890_n

Малко повече за обмените на IFMSA

АСМБ ви предлага възможността да изкарате едномесечен стаж в много страни. Можете да се регистрирате, да изплатите фиксирана сума и получавате място в двустранна програма за обмен, включваща стаж в болница или работа по научен проект, настаняване за месеца и 1 хранене на ден. За всеки човек, който напуска България, се осигурява обменник на негово място от чужбина в България. Така получавате не се само поглед върху здравната система на други държава, но се срещате с много нови хора и студенти от тези страни, както и други студенти, които са на обмен там в същото време. Обмените се извършват със съдействието на Медицинските Унверситети, защото стажовете се провеждат в университетски болници или болници, които обучават студенти.

Регистрационен период:

През октомври и ноември всяка година се обявяват възможните места за стаж през следващите два семестъра. Тогава е времето, когато трябва да се регистрирате за обмен. Често остават места и след първо класиране! Те са предмет на следващи класирания, докато се запълнят всички договорени места.

Условия за кандидатстване

За да кандидатствате за научен обмен трябва да сте студент по медицина след 1-ви курс, а за професионален обмен – студент по медицина след 3-ти курс!!!

Процедура за кандидатстване

Нашата регистрация през октомври/ноември работи на следния принцип:
Всяка година се разработват, разширяват и подновяват критериите за класиране от националните отговорници по професионален и научен обмен. Класирането се обосновава на точки, които получавате спрямо критериите. Владеенето на езици, успехът от предишните два семестъра дават основните точки. Голяма част от класираните заминават само въз основа на тях. Всички останали странични дейности, в които сте участвали – студентски и нестудентски конференции, кампании на АСМБ, участие в проекти и т.н. Ви носят повече точки и Ви доближават още повече до желаното Ви място. Именно това е още една причина да взимате участие в дейностите на организацията ни. След като попълните формулярите за кандидатсване с по пет желани дестинации и ги предадете на локалните отговорници по научен и професионален обмен, те ги обработват и ги изпращат на националните отговорници, които обикновено ги коригират, дообработват и Ви класират. Класирането се извършва едновременно сред всички студенти от медицинските факултети в България. До средата на декември обикновено класирането е обявено.
Това е времето, в което трябва да прецените дали ще запазите мястото си за стаж. Това става като се свържете с локалните отговорници по обмени и заплатите половината от таксата за обмен. Ако не желаете мястото, Вие го освобождавате и то остава за второ класиране и така докато се заемат всички места. След като запазите мястото си ще получите ел. писмо с пароли, които ще можете да въведете в електронната база с данни на IFMSA. Там ще попълните личните си данни, в низходящ ред – желаните факултети в отделните градове, желаните клиники или проекти за стаж също в низходящ ред, мотивационни писма и препоръки. Така съответните посрещащи организации ще могат да обработят желанията Ви и да Ви разпределят. Дали обаче желанието Ви ще бъде изпълнено зависи от организаторския талант на посрещащата Ви организация.

Забележка:

Някои градове и клиники са особено популярни. За нашите партньорски организации понякога и невъзможно да изпълнят всички желания. Ако не попаднете в някой от вашите желани градове или клиники, тъй като те вече са пълни, това не може да бъде основателна причина да се откажете от стажа си. Това наистина е рядкост, но трябва да бъдете подготвени! Ако искате да се откажете по каквито и да било други причини, то трябва да го сторите до началото на март идната година, за да може да бъде намерен човек, заминаващ на Ваше място. Процедурно това се извършва с декларация, в която упоменавате, че се отказвате и причината за отказването Ви. Така ще можете да получите и парите си обратно. Ако го направите след март ще трябва да заплатите и оставащата половина от таксата, тъй като на Ваше място по договор вече идва човек, за когото трябва да се погрижим тук.

NB! Нормално най-късно два месеца преди да заминете на обмен е необходимо да заплатите оставащата част от таксата си!!!
Други организационни въпроси:

По принцип АСМБ предлага обмени за по-голямата част от годината. В някои страни обаче само месеците юли, август и септември месец са на разположение за стаж. Поради това трябва да се информирате предварително за обменните условия (exchange conditions) за страната на вашия избор и в заявлението за обмен можете да посочите точно месеца, в който искате да пътувате.
Партньорска организация в съответната страна организира настаняване стаж и едно хранене на ден (в някои страни се дават джобни пари или карта за обществения транспорт). В зависимост от приемащата държава се организират и разнообразни „социални програми“, предвидени за свободното време. Същите, които предлагаме и ние на студентите, които идват в България. В края на стажа Ви получавате сертфикат на английски, подписан и подпечатан от университета, в който се провежда обмена Ви. Този сертификат се получва само в случай, че сте изкарали в болницата поне 70% от определеното преди началото на стажа Ви време.

Кои страни мога да избера?

Всеки август се провежда обща среща на всички национални организации, къдетo се сключват нови договори за обмен между партньорските организации. Работи се на прост разменен принцип: Всеки представител на дадена държава може да предложи определен брой места за стаж, които разменя с другите страни. Така всяка година ние обявяваме в сайта и разлепяме плакати в университета с новите възможни места. В Wikiscope можете да намерите друга важна информация за страната Ви на избор. Разбира се, че когато избирате страната, в която искате да прекарате обмена си, Вие ще имате страни – фаворити и страни, които не желаете толкова много. В документите си за кандидатстване ще можете да посочите до 5 желания. Преценете точките си и шанса си да се класирате за желанията си – ако избирате държава, за която знаете, че ще кандидатстват повече хора, а Вие сте сигурни, че те имат по-голям шанс от Вас (говорят езика на страната, имат по-висок успех, взимали са участие в повече инициативи на АСМБ) – посочете в заявлението за кандидатстване не най-големите си фаворити – така има по-голяма вероятност да бъдете класирани за стаж изобщо. Имайте предвид, че на година подават документи около 200 човека, а заминават около 110.

Един съвет – не търсете само по-далечните страни и държавите с по-висок стандарт от нашия – няма гаранция, че стаж в Германия, Англия, Франция, САЩ или Канада ще бъде по-ползотворен от този в Хърватска например. Причината за това е, че в по-развитите страни има по-силни закони и механизми, закрилящи пациента от студентска ръка. А реално погледнато – в по-близките нам страни ще се чувствате по-добре с манталитета на хората и отново ще се запознаете с интересни хора, култура и медицина. Студенти сте – сега имате време да натрупвате опит!
Важно! След като обявим на кое място сте се класирали ще мине известно време, докато получите CA (card of acceptance) Причината е, че на партньорските ни организации е необходимо малко време, докато Ви изберат град и клиника, в която да стажувате.

Защо плащам?

Сумата, която плащате за Вашия обмен ще бъде използвана за студента, който идва в България в замяна. С нея ние му осигуряваме храна, посрещане на летището и др, (За съжаление България не е туристически friendly държава, в която просто да можеш да обясниш на пристигащия как да стигне от летището до гарата и от гарата до общежитието), социална програма. Човекът, който идва в България на Ваше място често плаща дори по-висока цена в собствената си държава, за да може Вие да бъдете посрещнати там. Тази система помога на студентите от финансово по-слабите страни да се възползват от стаж в чужбина. Вие всъщност не заплащате стажа си, а стажа на студента, пристигащ в замяна. За плащането по стажа си се обърнете към отговорниците ни по научен и професионален обмен, които са на Ваше разположение. Таксата се плаща на две вноски – едната веднага след като сте класиран и втората най-късно два месеца преди да заминете на обмен (за по конкретна информация се обърнете към отговорниците по обмени).

Ако заминавате на професионален обмен след трети или четвърти курс, то имайте предвид, че стажът Ви там може да бъде признат като задължителния сестрински стаж. За цел трябва да подадете молба до декана на МФ (можете да я дадете и на инспекторките в учебен отдел за съответния курс). В молбата трябва да упоменете мястото, където ще прекарате обмена си и да помолите предварително той да бъде признат за задължителния Ви сестрински стаж. След прибирането си представете сертификата, който ще Ви дадат от локалната организация на учебен отдел.
Преди да започнете да резервирате билети за пътуването попитайте отговорниците по научен или професионален обмен дали има и други хора от България, които ще пътуват на обмен в същата държава и същото време като Вас. Винаги е по-приятно, когато имате още някого със себе си в чужбина.
Изкарайте си европейска здравна карта, ако заминавате в страна е ЕС или си изкарайте застраховка „Помощ при пътуване”, ако държавата е извън ЕС. Задължително кажете на застрахователния агент коя е дестинацията Ви, за да Ви предложи правилната застраховка.
Ако държавата не е в ЕС се информирайте дали е необходима виза, за да пътувате.
Ако държавата не е в ЕС се информирайте кое е най-близкото българско посолство или консулство до града, в който ще се намирате. Вземете телефона му и се регистрирайте в посолството/консулството веднага след пристигането Ви. Може и параноично да звучи, но всичко се случва, а така по-лесно ще Ви намерят, ако се налага.
След като получите card of acceptance и в нея видите кой е вашето лице за контакт – се свържете с него/нея – facebook, ел. поща, skype вършат перфектна работа. Разпитайте го за по-характерни неща – той/тя е затова там.

Забавлявайте се!
Presentation-Template-BG-Slide-11